Ile zarabia kucharz? Odpowiedź wcale nie jest prosta, ponieważ wynagrodzenie kucharza uzależnione jest od jego doświadczenia, kompetencji, wykształcenia i zaangażowania.
Dobry kucharz to jeden z najbardziej poszukiwanych na rynku specjalistów, tylko co sprawia, ze można danego kucharza określić „dobrym”? Z pewnością osoba obiegająca się o to miano musi nie tylko posiadać rozległą wiedzę z zakresu kulinariów lecz również powinna wykazywać się kreatywnością i rzetelnym podejściem do obowiązków.
Zacznijmy od tego, że kucharz kucharzowi nie równy. Z definicji kucharz to osoba, która wykonuje potrawy zamówione przez klienta.
Jednak osoba, która prowadzi własną restaurację, sama komponuje posiłki, układa menu, dba o najwyższej jakości składniki i ciągle tworzy nowe połączenia smakowe nazwana będzie kucharzem tak samo jak osoba pracująca w kebabie, która tylko przyrządza dla nas bułkę na wynos. Ile zarabia kucharz w takim przypadku? Czy warto zostać kucharzem?
Żeby zostać kucharzem najlepiej byłoby zdobyć kierunkowe wykształcenie (ukończenie szkoły zawodowej o takim profilu lub technikum gastronomicznego). A później nabierać wprawy i doświadczenia podczas praktyk, kursów czy innego rodzaju szkoleń. Warto spróbować swoich sił w rożnych, popularnych teraz programach telewizyjnych, które są świetną promocją naszego talentu – wtedy, dzięki rozpoznawalności, nasze zarobki z pewnością będą dużo wyższe niż konkurencji. To tak pokrótce.
Praca na tym stanowisku nie jest łatwa, wymaga wręcz dużej siły fizycznej, samodyscypliny oraz odporności na stres. Częściej w zawodzie tym spotkamy mężczyzn. Jeśli chcemy spróbować swoich sił w tej profesji na pewno nie możemy być bałaganiarzami – dobry szef kuchni ma wokół siebie porządek i wie gdzie znajdują się poszczególne składniki czy potrzebne narzędzia. Decydując się na taka ścieżkę rozwoju musimy liczyć się z tym, iż będziemy mieli nienormowane godziny pracy. Rzadko, który kucharz pracuje od 8 do 16, w większości przypadków są to godziny raczej późno popołudniowe, wieczorne jak i nocne.
Wszystkie dodatkowo podjęte aktywności, które rozwijają nasze umiejętności kulinarne sprawiają, że kucharz z dnia na dzień staje się bardziej profesjonalny. To wszystko ma również wpływ na to ile zarabia kucharz.
Jaka jest zatem odpowiedź na pytanie ile zarabia kucharz? Średnio kwota na tym stanowisku oscyluje w granicach ok. 2776 złotych brutto (dane pochodzą z Ogólnopolskiego Badania Wynagrodzeń,
w którym wzięło udział już ponad 1 435 000 osób). Jednak uzależnione jest to od podjętej formy zatrudnienia, miejsca pracy czy nawet lokalizacji. często jest tak, ze kucharz z takimi samymi kompetencjami w małym miasteczku zarobi minimalną krajową, a jadąc do dużej aglomeracji podwoi swoje wynagrodzenie.
Jak widać wiele czynników decyduje o tym ile zarabia kucharz. Jeśli jednak kuchnia to nasze ulubione miejsce w domu i czujemy w sobie chęć i potrzebę gotowania warto jest spróbować swoich sił w tej profesji. Z czasem i praktyka nasze wynagrodzenie w tej branży będzie tylko rosło.