Schab jest mięsem, które prócz wyjątkowych walorów smakowych, jest ceniony również jako mięso dość dietetyczne. Należy do chudej części wieprzowiny i można przygotować go na wiele różnych, zdrowych sposobów, które zachwycą gości przy niedzielnym obiedzie.
1. Schab ze śliwką lub morelami
Jest to danie popularne, ale cały czas w modzie. Schab należy naciąć spiralnie na całej długości, tworząc z niego jeden spory plaster. Następnie układamy śliwki i morele i zawijamy jak roladę, związując szczelnie nicią lub spinając wykałaczkami. Schab pieczemy w naczyniu żaroodpornym, co jakiś czas polewając powstałym sosem.
2. Ziołowy schab pieczony w całości
Jest to tanie najprostsze. Mięso należy dzień wcześniej nasolić i przyprawić mieszanką ulubionych przypraw. Można kupić gotowe przyprawy do schabu lub skomponować według upodobań (np. pieprz + tymianek + rozmaryn). Następnie pieczemy w piekarniku, pozwalając by skórka nieco się spiekła.
3. Schab w kawałkach w sosie własnym
Jest to danie znane w niemal każdym domu. Pokrojone w plastry ok. 2-3cm mięso wkładamy w rękaw, doprawiając solą, pieprzem, siekanym czosnkiem i pokrojoną na piórka cebulą. Całość należy dokładnie wymieszać w rękawie i piec w piekarniku do momentu, kiedy całość zmięknie.
4. Schab z kością w kapuście kiszonej
Schab z kością kroimy na pojedyncze plastry, po czym układamy je na spód naczynia żaroodpornego. Doprawiamy solą, pieprzem oraz cebulą, podlewamy wodą na ok pół centymetra ( można dodać nieco oleju). Całość pieczemy w piekarniku około 30 minut. Gdy mięso nieco się podgotuje, na górę układamy kapustę kiszoną, kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego oraz liść laurowy i przykrywamy folią aluminiową. Następnie wkładamy znów do piekarnika na około 45 minut, aż zarówno kapusta, jak i mięso będą miękkie. Danie można doprawić również kminkiem.
Ile piec schab?
Czas pieczenia zależy głównie od wagi mięsa i grubości kawałków. Piekąc w całości zwykle jest to około godzina na jeden kilogram mięsa. Schab z kością piecze się do momentu, aż ze szpiku nie przestanie sączyć się krew. Lepiej podgotować nieco dłużej, jeśli nie mamy pewności, czy całość została dobrze przepieczona.
Dlaczego warto wybierać schab spośród innych rodzajów mięsa wieprzowego?
Jest to część mięsa wieprzowego, która zawiera bardzo dużo białka w stosunku do tłuszczu. Należy on również do dość delikatnego mięsa, dlatego gotowany lub lekko podpiekany idealnie nadaje się dla dzieci oraz osób, które z różnych względów powinny unikać potraw tłustych i smażonych, a jednak nie chcą całkowicie rezygnować z wieprzowiny.
Jak wybrać odpowiedni kawałek schabu w sklepie?
Kluczowym elementem, który decyduje o smakowitości przygotowanej potrawy jest wybór odpowiedniego mięsa. Choć ludzie często wybierają duże schaby, to właśnie te małe i węższe są bardziej delikatne. Im mniejszy schab, tym większe prawdopodobieństwo, że mięso będzie wyjątkowo kruche i soczyste. Bardzo długi i gruby schab zwykle pochodzi od starszych osobników, może być żylasty i mocno otłuszczony.