Piecyk konwekcyjny i jego zastosowanie w kuchni

Trudno wyobrazić sobie dużą, profesjonalną kuchnię, bez piecyka konwekcyjnego. Co prawda piecyk ten czasami wykorzystuje w pracy parę wodną, ale w praktyce jest ona tylko dodatkiem, choć niezwykle istotnym z punktu widzenia jakości przyrządzanych potraw. Jak zatem działa ten piecyk i czym on się różni od swego parowego odpowiednika?

Prosta zasada działania

Każdy piecyk konwekcyjny działa na podobnej zasadzie. Otóż ciepłe, ogrzane wcześniej powietrze, jest wtłaczane do komory pieca za pomocą specjalnych wentylatorów. W ten sposób jest ono kierowane w stronę specjalnych filtrów, których zadaniem jest usunięcie pozostałości tłuszczów i innych, niebezpiecznych substancji.

To właśnie dzięki filtrom usuwane w ten sposób powietrze jest… stosunkowo czyste. Może więc być ono odprowadzane na zewnątrz lub też – w zależności od wariantu pieca – ponownie do komory grzewczej. Niezależnie od przyjętego rozwiązania, piecyki konwekcyjne zapewniają maksimum efektywności i to przy ograniczonym zużyciu energii.

Gdzie ta para

Zaletą piecyka konwekcyjnego jest możliwość wykorzystania pary. Prawdę mówiąc pojawiła się ona dopiero w latach 60., gdy postanowiono „wzbogacić nią” działanie tradycyjnego pieca konwekcyjnego. Dzięki parze wodnej piec ten zyskał na funkcjonalności, gdyż ograniczał on zjawisko wysuszania potraw.

Skutkiem tego było zapewnienie konsumentom najwyższej, możliwej jakości potraw. Bądź co bądź – wysuszone mięso nie wszystkim przypadło do gustu. Dopiero piecyk konwekcyjno – parowy sprawił, że potrawy te zostały idealne nawilżone, a co za tym idzie – zyskały niepowtarzalny i wyjątkowy smak.

Konwekcja a kuchnia

Klasyczny piec konwekcyjny sprawił, że przyrządzone za jego pomocą potrawy stały się jeszcze smaczniejsze. Zjawisko konwekcji wymusiło równomierne ogrzewanie przygotowywanych w ten sposób dań, co oczywiści przełożyło się na ich smaczny i apetyczny wygląd. Z kolei piec konwekcyjno – parowy jeszcze bardziej udoskonalił ten proces.

Podsumowując, piecyk konwekcyjny to rozwiązanie zbawienne dla nowoczesnej kuchni. Co prawda ma on swoje ograniczenia, ale – biorąc pod uwagę wiązane z nim korzyści – stał się on wyjątkowym i niepowtarzalnym elementem wyposażenia każdej, profesjonalnej kuchni.

Piecyki konwekcyjne znajdziesz w ofercie Gastrosilesia.pl.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here