czerwone mięso

Niegdyś czerwone mięso uznawane było za jeden z najdroższych składników diety. Stanowi bowiem one źródło białka i żelaza. Jednocześnie produkt ten był bardzo ceniony ze względu na to, że jego spożywanie było jedynie okazyjne. Obecnie jednak spożywanie mięsa gwałtownie wzrasta, a warunki hodowli przemysłowej zwierząt pozostawiają wiele do życzenia. Obecne warunki wpływają negatywnie na jakość mięsa. Nafaszerowane jest ona wieloma składnikami, które niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dlaczego czerwone mięso szkodzi i? Jakiego spożywanie prowadzi do powstawania chorób? Czy przyczynia się do powstawania nowotworów? Przekonajmy się! 

Przeczytaj też: https://akcemed.pl/czerwone-mieso-dlaczego-uznano-ze-jest-szkodliwe/ 

Dlaczego czerwone mięso szkodzi? 

Jakiś czas temu mięso było podawane jedynie okazyjnie i mogło sobie na nie pozwolić małe grono osób. Dzisiaj statystyczny człowiek zjada około więcej niż kilogram mięsa tygodniowo, co jest ponad dwukrotnym przekroczeniem zaleceń nałożonych przez Światową Organizację Zdrowia. 

Szkodliwość mięsa została naukowo udowodniona poprzez: 

  • wysoką zawartość białka, które sprzyja zakwaszeniu organizmu i nadwyrężeniu pracy nerek
  • stosowanie licznych konserwantów oraz sposób obróbki termicznej mięsa – smażenie i grillowanie
  • realia współczesnego chowu przemysłowego zwierząt, w którym pełno jest antybiotyków, hormonów i paszy GMO, 
  • wysoka zawartość tłuszczów i cholesterolu– sprzyjanie rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego
  • indukcja syntezy w organizmie człowieka insulinopodobnego czynnika wzrostu IGF-1, co bezpośrednio koloruje ze zwiększono zachorowalność na nowotwory 

W jaki sposób spożycie czerwonego mięsa wpływa na powstawanie chorób? 

Zamieszczone wyżej czynniki decydują o niekorzystnym wpływie mięsa na nasze zdrowie. Zależność pomiędzy spożyciem ich dużej ilości, a zachorowalność ona miażdżycę wynika przede wszystkim z faktu, że oddziaływuje to na organizm zawartego w mięsie cholesterolu oraz powstałe w wyniku trawienia mięsa homocysteiny.

Spożycie mięsa czerwonego a nowotwory 

Szokujące może być również fakt, że odkryto zależności pomiędzy spożycie mięsa czerwonego, a zachorowalność na nowotwory zwłaszcza raka prostaty, piersi oraz jelita grubego. Związane jest to ze wzrostem stężenia w krwi IGF-1. Kluczową rolę w rozwoju nowotworów odgrywają również ogromne ilości konserwantów, którymi faszerowane jest mięso. Do nich należy zaliczyć benzoesan sodu, azotyny, azotany oraz siarczany. Powstałe w procesie smażenia lub grillowania aminy heterocykliczne oraz nitraty doprowadzają do rozwoju raka żołądka, jelita grubego lub raka trzustki. 

Zobacz też: http://glamourlook.pl/jarmuz-jakie-sa-jego-wyjatkowe-walory-odzywcze/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here