Przetwory z pomidorów

Kto nie lubi pomidorów? Pyszne, soczyste, słodkawe i uniwersalne. świetnie smakują na surowo, na kanakach, w sałatkach, surówkach czy sosach. Pomidory można przetwarzać i przygotowywać na dziesiątki rożnych sposobów. A wziąwszy pod uwagę, ile kcal ma pomidor, można śmiało jeść go bez żadnych ograniczeń nawet podczas diety odchudzającej. Pomidory to źródło witamin i minerałów. Są bardzo zdrowe, ponieważ nie tracą swoich właściwości nawet podczas długiej obróbki cieplnej. Wręcz przeciwnie- są wówczas jeszcze bardziej wartościowe oraz smaczniejsze.

W sklepach można kupić całą gamę produktów i przetworów z pomidorów. Ale jeśli mamy odrobinę czasu i trochę chęci, przygotujemy to wszystko samodzielnie w domu ze świeżych warzyw bez grama polepszaczy, których pomidory absolutnie nie potrzebują. Jest to bardzo ekonomiczne rozwiązanie, ponieważ w pełni sezonu pomidory będą bardzo tanie, a przy tym najbardziej dojrzałe i najsmaczniejsze. Używajmy ich wtedy w swojej kuchni jak najczęściej i zróbmy zapasy na zimę. To dobry pomysł, gdyż poza pełnią sezonu warzywa mają zdecydowanie gorszy smak, są wodniste i mało aromatyczne.

Jeśli nie mamy tego przywileju, jakim jest posiadanie własnej uprawy, w poszukiwaniu najlepszych pomidorów należy udać się na najbliższy ryneczek. Tam znajdziemy naprawdę smaczne i zdrowe pomidory. Na pewno będą one bardziej aromatyczne niż te z supermarketu, ponieważ są świeżo zerwane z gałązek. Oczywiście dziś trzeba zachować szczególną ostrożność w tej materii, ponieważ istniej grono nieuczciwych sprzedawców, którzy oferują dokładnie ten sam towar, który znajdziemy na sklepowych półkach. Mogą przy tym znacznie windować ceny, powołując się na ekologię. Ale sprawdzenie świeżości i jakości pomidora nie jest trudne. Jeśli po oderwaniu szypułki czujemy charakterystyczny zapach, pomidor jest niemal w stu procentach świeży i ekologiczny.

Pomidory występują w bardzo wielu odmianach i gatunkach. Wszystkie jednak nadają się świetnie do jedzenia zarówno na surowo, jak i w formie przetworów. Naprawdę warto zachować wspaniały aromat tych warzyw na zimę, aby móc się nim rozkoszować, kiedy tylko przyjdzie nam na to ochota. Pomidory można po prostu powkładać do słojów i zawekować. Wystarczy potem tylko otworzyć słoik i zrobić ulubione danie. Warto jednak ułatwić sobie sprawę i nieco bardziej przetworzyć warzywa. Dobrym pomysłem jest przecier pomidorowy, który można potem wykorzystać na wiele sposobów. Pomidory dokładnie myjemy kroimy na kawałeczki i smażymy tak długo, aż wyparuje większość płynu, a na patelni pozostanie sam smak. Można taki przecież delikatnie doprawić solą i pieprzem lub też innymi ulubionymi przyprawami. Na koniec przecieramy powstała pastę na gęstym sicie, aby pozbyć się twardych elementów i skórek. Wkładamy do słoików i wekujemy. Taka gotowa pomidorowa baza nada się w zasadzie do wszystkiego. Można dodać ją do bulionu, aby powstała pyszna zupa. Podgrzana i odpowiednio doprawiona, będzie świetnym sosem do makaronu lub lasagne lub nawet gołąbków.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here